понедељак, 17. новембар 2014.

Šta je to TORRENT – Kako radi bittorrent umrežavanje i download?



Bittorrent umrežavanje je danas najpopularniji P2P (peer- to peer) onlajn sistem za deljenje fajlova. Svoju široku primenu počinje od 2006. godine, a najviše se koristi za trgovinu preko neta, download: programa, filmova, muzike.
Kako radi „bittorrent sistem“ ?
Medjusobna razmena podataka po sistemu bittorrent ostvaruje se tako što se na  internetu povezuje veliki broj računara, i svaki se ponaša kao zaseban server. Bolje rečeno, svaki računar prima podatke a istovremeno i  deli, šalje iste drugim računarima, koji ih u tom momentu traže. Tako se uspostavi bittorrent mreža sa velikim brojem korisnika i svako brzo i nesmetano preuzima sadržaj za koji je zainteresovan!
Zašto je razvijeno ovo rešenje za skidanje velikih fajlova sa intereta?
 Pa u slučaju da sa neke lokacije veliki broj korisnika pokušava da skine jedan te isti sadržaj normalno je da će server biti opterećen i download brzina će drastično pasti.
U torrent sistemu virtelno gledano u igri jeveliki broj izvora sadržaja koji skidate(u ulozi servera) pa download brzina zna da bude veoma velika.
Kontradiktornost: Takav način preuzimanja razne vrste intelektualnih svojina naravno nije u skladu sa zaštitom autorskih prava, što svakako neće zaustaviti ovaj način “nabavke” programa, filmova, muzike, itd.
Institucije poput MPAA i RIAA, zadužene za ova pitanja naravno ne odobravaju ovaj sistem

Najpoznatiji programi koji služe za preuzimanje fajlova po ovom sistemu su Bit Torrent, U-Torrent itd.


Kako preuzimate po torrent sistemu?
Postoje mnogobrojni torrent sajtovi odakle najpre preuzimate torrent,
kao mali softver, koji prethodni programi (BitTorrent, U-Torrent) koristi kako bi znao šemu po kojoj će skinuti vaš sadržaj sa više lokacija, a da ista na kraju predstavlja kompaktnu celinu.
Aktivacijom te mini šeme, vi postajete deo torrent mreže i počinjete automatski da preuzimate željeni sadržaj sa neta. Istovremeno i uploadujete (seed), izvestan mali broj podataka. 

Medju mnogobrojnim sajtovima koji nude taj tip downloada, a na raspolaganju je sve moguće za download, počev od programa, muzike, filmova itd. na ovom mestu ćemo da istaknemo,

Najpoznatiji: Zamunda.net; MiniNova.com i http://thepiratebay.sx/  itd.

Нема коментара:

Постави коментар

Postavite pitanje!

KOMPJUTERIJA Servis - Dozvolite da se predstavimo, mi rešavamo svaki problem sa Vašim računarom,tabletom, LCD televizorom i savetujemo

Dragi naši verni pratioci i klijenti, KOMPJUTERIJA SERVIS je zaokružen i kompletan servisni sistem, koji na kvalitetan i pristupačana nači...