петак, 10. октобар 2014.

Lista brzih komandi - command prompt u Windows 8

Na ovom mestu ćemo da napravimo odabir po nama najpotrebnijih brzih komandi (command prompt), koje možete da iskoristite da direktno pokrenete važnu aplikaciju, a ne da pretražujete Control Panel ili Help instrukcije .
Na šta se tu misli:
Pa primera radi ako želite da preuredite particije na vašem hard disku, u RUN polje vašeg operativnog sistema samo ukucate: diskpart .
Ako želite da proverite u kakvom stanju je vaša RAM memorija proveru pokrenete komandom: mdsched .
I tako dalje , pogledajte naš izbor medju mnogobrojnim komandama, pa zapamtite samo one koje smatrate da će vam trebati.

Ako smo u Windows 8 operativnom sistemu, prelaskom mišem preko donjeg levog ugla našeg ekrana pojavi se Windows logo na koji napravimo desni klik i otvorimo sledeći meni:



Iz menije kliknemo na : Run


U mom RUN prozoru je već upisana msconfig komanda koja se koristi za podešavanje start up programa, to jest programa koji se pokreću samim startovanjem vašeg računara.
Neiskusni korisnici ne znaju da isključe nepotrebne programe pa se dešava da se pokretanjem računara pokrene u pozadini i do desetak drugih nepotrebnih programa, što zna da usporava i podizanje operativnog sistema i rad računara (ako imate mali kapacitet RAM memorije i slabiji procesor).

Pa da krenemo sa listom korisnih komandi:

 Bcdboot- koristi se da kopira boot fajlove u sistemsku particiju i da kreira nov sistemski BCD (Boot Configuration Data) skladišteni prostor.


Chkdsk- skraćenica od check disk i njome se proverava hard disk vezano za greške.


Cmdkey-  Koristi se da pokaže, kreira ili ukoni formirana korisnička imena i passworde. 
Convert - se koristi za transformaciju FAT ili FAT 32 formata u NTFS

diskpart- ako želite da preuredite particije na vašem hard disku

Defrag- komanda koja se koristi za defragmentaciju drajva koji ste označili

Driverquery- se koristi za izlistavanje svih instaliranih drajvera

NAPOMENA- komande čiji rezultat ne vidite u Windowsu traže da ih pokrene u CMD okruženju, a cmd interfejs će te dobiti ako u Run polje ukucate: cmd 



I pošto je broj komandi koje su vam na raspolaganju ogroman,ovde ćemo da vam damo linkove gde možete da ih pogledate za svaki operativni sistem ponaosob:

Windows 8 commands

 Windows 7 Commands

Windows Vista Commands 

Windows XP Commands

Pogledajte još:

Interesantne prečice na tastaturi za svaki dan. 

Windows 8 - saveti i trikovi za opuštenu šetnju kroz prilično nov koncept



Нема коментара:

Постави коментар

Postavite pitanje!

KOMPJUTERIJA Servis - Dozvolite da se predstavimo, mi rešavamo svaki problem sa Vašim računarom,tabletom, LCD televizorom i savetujemo

Dragi naši verni pratioci i klijenti, KOMPJUTERIJA SERVIS je zaokružen i kompletan servisni sistem, koji na kvalitetan i pristupačana nači...