уторак, 6. мај 2014.

Napajanje za vaš računar- Power Supply- potrebna instalisana snaga i stabilnost

U ovom postu ćemo da se osvrnemo da veoma bitnu komponentu računara a to je napajanje ili Power Supply (engl.).
Kabl iz vašeg kućišta priključujete na gradsku mrežu od 220- 230V naizmenične struje, ali on vodi do napajanja koje redukuje napon u jednoj grani na 12V DC (napajanje matične ploče i HDD-a) a u ostalim granama na 5VDC (DC-jednosmerna struja) i 3,3VDC za ostale komponente.


Osnovne karakteristike izlaza su i konektori koji su na starijim napajanjima PATA (Paralel ATA), a na novijim SATA (Serial ATA):


 
Crni je SATA a beli PATA

Mi ovde nećemo da se bavimo detaljnom šemom napona na pojedinim pinovima u konektorima za računar, koga interesuje to može na netu da vidi u svako vreme.

Razlog za pisanje ovog posta je više razjašnjavanje potrebne snage napajanja, koja bi zadovoljila kompletnu konfiguraciju komponenti u vašem računaru, to jest obezbedila njihov stabilan rad i stabilan rad sistema.
Postoji ASUS-ov kalkulator za izračunavanje minimalne snage potrebne vašem računaru, a da bi proračuna bio tačan morate da unesete tačno sve komponente i njihov broj u vašem računaru.



Kao što vidite unosite tip ploče, tip i broj CPU (centralna procesorska jedinica) i GPU (grafički procesor), broj modula RAM memorije, broj optičkih jedinica, broj hard diskova, kao i aktivnih USB priključaka. Naravno i broj ubačeni PCI kartica i aktivnih ventilatora utiče na potrebnu snagu.

Link za ovaj kalkulator je sledeći:
http://support.asus.com/powersupply.aspx

Cooler Master proizvodi kvalitetna napajanja, pa na njihovom sajtu postoji takođe kalkulator snage napajanja:



Link za ovaj detaljan kalkulator je: 
http://www.coolermaster.outervision.com/


Kad je u pitanju napajanje, još jedan važan detalj je buka koju proizvodi ventilator u njemu, (ako ga ima) i stabilnost napajanja u smislu prekostrujne zaštite i zaštite od skokova napona.
Znači pomenuta zaštita je minimum zahteva za iole kvalitetno napajanje, u protivnom svaki ispad u gradskoj mreži je potencijalna opasnost najpre za napajanje vašeg računara a onda i za sam računar.

Buka zavisi od kvaliteta ventilatora i broja njegovih obrtaja, a ono što još moram da pomenem je to da je prašina najveći neprijatelj vašeg napajanja. Venntilator uvlači istu i prašina prekriva metalne hladnjake i komponente, a to povećava temperaturu. Istovremeno prašina može da  blokira vetilator a to znači brz kraj za vaše napajanje.

Kompanije ili pojedinci koji ne žele ili ne smeju da se suoče sa otkazivanjem napajanja računara rešenje traže i instliranjem UPS-a (Uninterruptible Power Supply), to je neprekidno napajanje.
Neprekudno napajanje je uređaj koji obezbeđuje (zavisno od kvaliteta) napon i stabilnost ka vašem  računaru i kad dodje do ispadanja (prekida) u gradskoj mreži:

 Preuzeto sa Wikipedia.com

Performans UPS-a birate u skladu sa svojim zahtevima, to jest zahtevima vaših uredjaja, ili tačnije potrebne snage u vašoj telekomunikacionoj ili računarskoj mreži, i potrebnog vremena za rezervnom snagom (odsustvo glavnog izvora napajanja)
Više detalja o karakteristikama UPS-a:

Pogledajte još:

PC KOMPONENTE

Računar se upali sam od sebe?!


Нема коментара:

Постави коментар

Postavite pitanje!

KOMPJUTERIJA Servis - Dozvolite da se predstavimo, mi rešavamo svaki problem sa Vašim računarom,tabletom, LCD televizorom i savetujemo

Dragi naši verni pratioci i klijenti, KOMPJUTERIJA SERVIS je zaokružen i kompletan servisni sistem, koji na kvalitetan i pristupačana nači...