понедељак, 24. фебруар 2014.

Konačno dobra vest- Planeta Zemlja biće potpuno pokrivena besplatnim internet signalom!


Prema najavama Media Development Investment Fund-a u naše živote umesto Interneta trebalo bi da uđe OUTERNET. Čitav koncept planira se da se realizuje na sledeći način: U donjem delu zemljine atmosvere bi se lansirala mreža "low cost" satelita, koja bi bila u mogućnosti da signalom pokriva celokupnu zemljinu površinu. Čitava operacija bi trebalo da se okonča do 2015 godine.



Svi uređaji na zemlji koji imaju tehničku mogućnost da primaju WiFi signal (mobilni telefoni, laptopovi, tablet računari, WiFi mrežne kartice /ruteri) moći će da se konektuju na signal sa satelita.

Čitav projekat na taj način ruši sve prepreke u smislu slobode protoka informacija. Znamo da u nekim zemljama postoji političko ograničenje za upotrebu interneta.
Mnoge naseljene teritorije na zemlji  još nemaju pristup internetu pa će Outernet jednostavno rešiti taj problem.
Isto tako i socijalna strana problema se prevazilazi jer slojevi stanovništva koji ne mogu da priušte sebi da plaćaju pretplatu za pristup internetu, imaće pristup svim sadržajima iz svih oblasti.
Tako se ostvaruje ravnopravnost kad je u pitanju pravo na obrazovanje, informisanost, kao i na pravovremeni pristup svim ekonomskim informacijama iz bilo kog kraja sveta.

Ne znam sa kakvim preprekama može ovaj projekat da se suoči u smislu sukoba interesa i kršenja prava aktuelnih internet provajdera i internet organizacija, ali je ovo svakako vest koja predstavlja veliki korak za čovečanstvo.
Za početak ći biti na raspolagnju svi "open source" resursi, pogledajte više: https://www.outernet.is/


Нема коментара:

Постави коментар

Postavite pitanje!

KOMPJUTERIJA Servis - Dozvolite da se predstavimo, mi rešavamo svaki problem sa Vašim računarom,tabletom, LCD televizorom i savetujemo

Dragi naši verni pratioci i klijenti, KOMPJUTERIJA SERVIS je zaokružen i kompletan servisni sistem, koji na kvalitetan i pristupačana nači...