среда, 12. фебруар 2014.

ICT u automobilskoj industriji- ko u stvari upravlja vozilom? Relacija: Hardver- Softver- Vozač

Sistemi automatskog upravljanja, robotika, informacioni sistemi, odavno su dominantni u modernim proizvodnim sistemima kao što je automobilska industrija. To i nije novost što se proizvodnih linija u automobilskoj industriji tiče, ali kompjuteri počinju da preuzimaju i ozbiljan deo upravljačkih funkcija u samom vozilu.
Luksuzni automobili današnjice su nezamislivi bez kompjuterskog upravljanja, i ovde ćemo da napravimo osvrt na različita IT rešenja u vozilu koja veoma utiču na :
- upravljivost
- pouzdanost
- bezbednost
- efikasnost
Kao primer možemo da napravimo osvrt na AUDI A8L,  perjanicu Audija, koji obiluje pametnim tehnologijama.


http://www.youtube.com/watch?v=bskGDfRwxp4

Toliko su svi detalji dovedeni do savršenstva,  počev od:
 asistenta za 'night vision' noćnu vožnju, koji noću vidi sve 'živo' na putu, napredni navigacioni sistem, luksuzno audio okruženje, panoramski krov, ugradjeni masažer u sedišta, ugradjeni frižider u ležišta za boce i čitajte dalje...



MMI-Multi medijalni interfejs  (u visini glave desno) sa mogućnošću prepoznavanja pokreta prsta (touchpad kao veza), je u stvari LCD  sedmoinčni displej koji se pojavljuje čim startujete vozilo.
Kad je ovaj displej u pitanju on nije klasičan touch screen (kojima većina kompanija pribegava), već on samo korespondira sa fizičkim komandama koje vozač ima pri ruci na centralnoj konzoli. To se pozitivno odražava na pažnju vozača jer ne mora da se koncentriše na dodir odgovarajućeg segmenta ekrana, već samo mora da popamti gde su mu fizički locirane pojedine komande, a na ekranu samo prati rezultate svojih akcija.

Kao što smo gore pomenuli glavna novina sistema je panel koji prepoznaje rukopis, to jest pisana slova. To je u stvari 'touch pad' (kao kod lap topa) koji prepoznaje prst i vi zapravo tako upravljate sistemom, i kad jednom ukapirate kako radi posle lako komandujete.

Sve u svemu ovaj mulltimedijalni sistem  ima napredna rešenja u smislu WiFi i 3G pokrivanja, 3D renderovane mape (saradnja sa Google Earth).
E sad što se konektora tiče, ovde nemate USB konektor, već imate dva slota za SD karticu i slot za SIM karticu. Poželjno je da svaki automobil ima USB konektor jer tako izmedju ostalog i punite svoj telefon.
Zvučni sistem u ovom Audi modelu je  Bang & Olufsen i raspolaže sa čak 19 zvučnika, a dva specijalno dizajnirana visokotonca iskaču iz površine prednje maske.

Poseban doživljaj pružaju lepo dizajnirane 2D i 3D mape, i mogućnost "3D street view"  kad se nadjete u gradovima.

Narvno tu su na raspolaganju i ostali Google servisi: pretraživanje, novosti, vreme, cena goriva, itd


  Unutrašnjost automobila pored pokrivenošću  WiFi signalom ima i Bluetooth na raspolaganju za razgovore telefonom, pa u principu osećaj na zadnjem sedištu je kao da ste u kancelariji a u pokretu ste.

Ono što je prava novina je IC kamera smeštena na čeonom delu automobila, koja detektuje toplotu živih organizama na putu i upozorava vozača. Tako štiti i ljude i životinje ispred vas na putu.

Na zadnjem sedištu je na raspolaganju drugi MMI sistem, a za potpuni užitak putnika na zadnjem sedištu brine se par desetoinčnih LCD displeja, na kojima su na raspolaganju svi multimedijalni sadržaji.
Navigacioni asistent namenjen vozaču je posebno koristan, a zahvaljujući radarskoj senzibilnosti automobil vodi računa o rastojanju vašek automobila od automobila ispred vas,(stop & go sistem), upozorava vas usporava ili ubrzava. isto tako automobil vodi računa o linijama na putu pa koriguje kretanje vašeg automobila ako odstupa od realnog pravca, upravlja i osvetljenjem u skladu sa uslovima puta.
I još mnoštvo drugih ICT sklopova i sistema implementirana su u luksuzne automobile, a vama preostaje samo da kupite i isprobate i uživate. Ako vam se pak čini da živimo u paralelnom svetu od ovog opisanog gore, zašto je tako prepuštam vam da odgovor potraži svako za sebe.

Pogledajte još:

Korišćenje Google Street View aplikacije na Android telefonu









Нема коментара:

Постави коментар

Postavite pitanje!

KOMPJUTERIJA Servis - Dozvolite da se predstavimo, mi rešavamo svaki problem sa Vašim računarom,tabletom, LCD televizorom i savetujemo

Dragi naši verni pratioci i klijenti, KOMPJUTERIJA SERVIS je zaokružen i kompletan servisni sistem, koji na kvalitetan i pristupačana nači...