четвртак, 2. јануар 2014.

Kako da odaberete digitalni foto aparat




Bilo da želite da kupite jednostavan aparat sa kojim možete da spavate dok je u džepu, ili neki sa izmenjivim objektivima i gomilom kontrola,  ili pak nešto izmedju, ovde ćemo da sistematizujemo najvažnije stavke za perfektnu kameru (Englezi ga tako zovu)- foto aparat
Kod kupovine elektronskih uredjaja, digitalni aparat je najteži uredjaj za odabir. Ne samo što postoje na stotine modela medju kojima treba odabrati, već postoje i stotine različitih tipova prema nivou tehničke opremljenosti- od jednostavnog “nanišani i okini” do naprednog D-SLR i mirrorless (bez ogledala) aparata sa izmenjivim objektivima. Shvatiti, razumeti koji tip tačno želite, je prvi naj važniji zadatak, pa morate u startu da postavite sebi nekoliko naj važnijih pitanja: Želite li kameru koja će zahtevati minimum napora ili je perfektan snimak vaš prioritet? Koliki nivo zumiranja vam je potreban? Ako ste zainteresovani za model sa izmenjivim objektivima, da li ste pobornik ideje zvane “bright optical viewfinder” , opticki pretrazivac osvetljenosti, ili ste ipak za manji aparat koji ima mog’nost izmene objektiva ali radi kao “ “nanisani i okini” model?
Postoje pet osnovnih klasa kamera koje treba razmatrati kad kupujete i ovde ćemo pokušati da pomognemo da odlučite šta zadovoljava vaše potrebe i šta je u skladu sa vašim budžetom.

Za početnike  i one koji ne putuju tako često izbor je-  Compact Point-and-Shoot.

 




 U slobodnom prevodu “Nanišani i okini” aparat je najmanji i najlakši za upotrebu. I naj napredniji D-SLR imaju potpuno automatske verzije, jer početnici mogu biti opterećeni prevelikim brojem komandi i kontrola. Ovaj Compact Point-and-Shoot model je naj jednostavniji jer ima samo nekoliko komandi pozadi.
Neobavezni fotografi mogu ponešto i naučiti o fotografiji, ali ovaj tip je dizajniran tako da ne razmišljate mnogo o podešavanjima.
Kada birate ovaj tip kamere, treba da obratite pažnju na nekoliko stvari. Prva stvar je broj megapixela.
To  i nije toliko važno kao što je nekad bilo, jer sada ih većina kamera ima dovoljno za pravljenje velikih štampanih formata. Takodje, mali aparat sa velikom rezolucijom ne mora da obezbedi najbolje fotografije. Tanak fotoaparat spakovan sa 18 megapixel-a će najverovatnije trpeti situaciju nedostatka svetlosti kad želite veća ISO podešavanja. Prema tome kod ovog tipa aparata samo praktična proba daje najbolje informacije o kvalitetu.
Sledeća stvar koja je od značaja jeste ZOOM i fokalna dužina koju pokriva objektiv. Ako imate dva fotoaparata sa 5x optičkog zuma, ali jedan pokriva  24-120mm a drugi pokriva 35-175mm , prvi će biti bolji za širokougaone foto zapise a drugi će imati pomalo “tele foto” karakteristike.
Postoji još dodatnih osobina koje bi ste želeli da razmotrite, kao što je kvalitet LCD displeya. Najnoviji modeli danas podržavaju stabilizaciju imidža i HD video zapis.
Treba obratiti pažnju i na napajanje, to jest bateriju jer postoje baterije za jednokratnu upotrebu( one traju kraće), i punjive koje i duže traju. Naravno da su aparati sa punjivom baterijom skuplji.

Za one koje žele da se što više približe akciji, izbor je – Superzoom aparat


Superzoom aparat dolazi u dve varijante – kompaktni i standardni. Za kompakt modele očekuje se od vas anagažovanost i znanje kao i kod prethodno objašnjenih modela -  Compact Point-and-Shoot. Zoom factor može da bude i 21X, a ako želite nešto još moćnije, imate i to na raspolaganju. Veliki superzoom modeli izgledaju kao minijaturni D-SLR, i generalno poseduju elektronski pretraživač (EVF) kao dodatak LCD displeju odnazad.

Da pojasnimo nešto, lakše je držati aparat stabilno ako je prislonjen na oko, nego na daljini dužine vaših ruku ),vezano za elektronski pretraživač.

Veliki superzoom može biti perfektna putna kamera, foto aparat. Ne moše da ponudi SLR (Single-lens reflex camera) kvalitet ali je bolje od manjeg # point-and-shoots# i kompaktnog superzoom modela.

Ne morate da nosite dodatne objective, a postoji npr. zoom factor 42x Fujifilm FinePix HS50EXR.

Veliki sensor, bez zoom-a

Tokom proteklih nekoliko godina smo videli malo atavizma na tržištu u domenu digitalnih fotoaparata.

Ovo su aparati sa primarnim objektivom i sa neuobičajeno velikim otvorom napred, što omogućava najbolji kvalitet u najmanjem pakovanju.



Osvrt na najbolje kompaktne fotoaparate sa izmenjivim objektivom



Za tradicionaliste koji beskrompomisno zahtevaju kvalitet- Digitalni SRL (Digital single-lens reflex) fotoaparat. I tako smo došli do vrha piramide, do je DSLR. To je veći, teži i skuplji od drugih i takodje nudi najveći imidž senzor, veću brzinu fokusa, i širi izbor objektiva. Kao i kod kompaktnog aparata sa izmenjivim objektivom, moraćete da se držite objektiva koji je kompatibilan sa odgovarajućom kamerom. Canon i Nikon imaju naj kompletniji izbor.



Imate senzore u dve veličine-, zavisno od cene- APS-C sensor, koji pokriva manje od polovine površine 35milimetarskog frejma. Entuzijasti i zahtevni korisnici koriste puni frejm sensor. Prvi je jeftinji naravno.



Saveti za fotografe početnike


Ne morate biti profesionalac da bi  ste napravili vrhunsku fotografiju. Jednostavno sledite sledeće savete kako bi ste poboljšali kvalitet vaših foto zapisa. Digitalna ftografija je donela pravu revoluciju i slobodu u sveri fotografije. Pravi se više nego ikad foto zapisa i isti dele na društvenim mrežama.






  1.     Najlakše pravilo za pamćenje i primenu je – pravilo trećine. Generalno , zamislite vaš frejm podeljen na 3x3, to jest devet kvadranata. Pokušajte da ravnjate metu vaše fotografije prema tim zamišljenim linijama odnosno zamislite vaš imidž podeljen u ta devet kvadranata. Mnoge kamere i nude opciju rešetkastog deljenja kod okidanja, kaoopciju za uključivanje.
  2.     Podesite ekspoziciju, ako radite u manualnom modu. Ako li je digitalni aparat u pitanju on će automatski odrediti ekspoziciju.Generalno gledano, digitalni aparat posmatra scenu koju slikate i pokušava da odredi shodno osvetljenosti ambijenta, koliko dugo će otvor objektiva biti otvoren da bi prikaz bio korektan u pogledu osvetljenosti.Ako je fotografija previše tamna ili previše svetla, jednostavno, jednostavno ili promenite mod slikanja ili na +/- promenite vrednost u plusu ili u minusu.
  3.    Izabertite pravi mod. Ako snimate neku brzu akciju izaberete Shutter Priority “S” mode, tako povećate brzinu uzimanja snimka- podešavanjem na 1/125 sekundi ili brže, kao da zamrznete neki momenat. Ako je slabo svatlu u prostoriji odaberete  Aperture Priority ("A") mode da bi ste obezbedili da što više svetlosti uđe u objektiv  (kroz sočivo objektiva). Ako koristite tripod (tronožni stalak), da bi slika imala jasnoću po dubini, kako za bliže objekte tako i one dalje, takođe imate mod na raspolaganju.
  4.   Posmatrajte beli balans. Vaša kamera automatski podešava balans beline u skladu sa svetlosnim ambijentom u kome slikate. Različito svetlo je sastavljeno od različitih vrsta boja- sunčeva svetlost je za vaš aparat plava, wolfram osvetljnje je žuto, fluoroescentno je pomalo zeleno. U većini slučajeva aparat automatski detektuje tip svetlosti i podesite fotografiju da izgleda prirodno. Ako slikate u uslovima mešovite svetlosti, možete podesiti beli balans manuelno, a napredniji D-SLR aparati ima WB dugme za podešavanje.
  5.     Ako slikate napolju i osoba koju slikate je izložena suncu, ne treba da joj sunce bude s’ledja. Ako već morate tako, onda iskoristite blic za osvetljenje prirodne senke.
  6.   Koristite blic mudro. Blic može da bude i suvišan ako slikate izbliza lice ili drugi detalj, pa deluje kao duh. Izmaknite se pa zumirajte ili kompenzujte blic, jer mnogi aparati imaju mogućnost da smanjite  ili pojačate svetlo blica, shodno zahtevima. 
  7.   Stavite svetlosni difuzer. Ako smanjenje intenziteta svetlosti blica ne daje rezultate, možeet dodati difuzer da napravite disperziju (rasipanje svetlosti). Za to imate razne tutorijale i savete za improvizaciju.
  8.     Koristite tripod ili monopod. U situacijama gde je potrebno čekanje prave šanse za fotografiju to je naj poželjnije rešenje.




Na kraju krajeva ne zaboravite i činjenicu da mnoge fotografije možete i kasnije dorađivati pomoću različitih softvera: Picasa, iPhoto…Možete i alatima koje već imate u svom računaru, više amaterski. Pogledaj više u postu:

Obrada i manipulacija fotografijama



Нема коментара:

Постави коментар

Postavite pitanje!

KOMPJUTERIJA Servis - Dozvolite da se predstavimo, mi rešavamo svaki problem sa Vašim računarom,tabletom, LCD televizorom i savetujemo

Dragi naši verni pratioci i klijenti, KOMPJUTERIJA SERVIS je zaokružen i kompletan servisni sistem, koji na kvalitetan i pristupačana nači...