четвртак, 4. септембар 2014.

Testirajte vaš hard disk (HDD) ukoliko postoji sumnja u njegov korektan rad

Vaš operativni sistem smešten je (instaliran) na hard disku računara. Hard disk po svojoj prirodi jeste sklop elektronskih i mehaničkih komponenti. Dakle sastoji se iz elektronskog i mehaničkog dela.
Stručnjaci su se složili da rotitirajući čvrsti magnetni disk jeste na neki neačin slaba tačka u pouzdanosti  rada ove izizetno važne komponente.

HardDiskAnatomy.jpg
"HardDiskAnatomy" by Original uploader was Ben pcc at en.wikipedia - Transferred from en.wikipedia. Licensed under Public domain via Wikimedia Commons.


Znači svi podaci sa vašeg računara upisuju se na rotirajući magnetni disk koji je deo vašeg hard diska. Otkazivanjem motora koji pokreće disk, on je van funkcije. isto tako i otkazivanjem elektronskog dela, koji upravlja mehanikom i vrši transfer upisanih i pročitanih podataka kao i njihovu sistematizaciju i klasiifikaciju.

Naravno upisani podatci u većini takvih neželjenih slučajeva ostaju zabelešeni na disk pa je njihovo spašavanje delimično ili potpuno moguće, ali se postavlja pitanje kolika će biti cena.

Kao jedna solucija za bezbednije smeštanje operativnog sistema u novije vreme se on instalira i na SSD , koji nema pokretnih mehaničkih delova, a takodje je memorijski magacin odnosno fleš memorijski čip.

Druga sigurnosna mera u čuvanju vaših podataka je uraditi BACKUP na nekom Cloud serveru i stalno ga ažurirati.

Znači izizetno je važno da znamo u kakvom zdravstvenom stanju je naš HARD DISK.
Postoje mnogobrojni softveri za to a ovde ćemo da predstavimo HD TUNE:


Ovaj softver prilično detaljno analizira rad vašeg hard diska i upozorava na eventualne nepravilnosti ili slabosti.

Počev od temperature harda, pa preko sledećih stavki:

- Benchmark analitike
- Opšte informacije
- Health (opšte stanje harda)
- Error scan - logička ispravnost (raspoloživost) memorijskog prostora diska

Na zvaničnom sajtu možete da preuzmete softver u trail ili pro verziji, kao i da se informišete o značenju i mogućnostima:




Kao što vidite možete da testirate i HDD i SSD .
Naravno postoje i mnogi drugi softveri za proveru HDD-a, jedostavno pretražite Google i odaberite onaj gde se najbolje snalazite. :).

PORUČITE HARD DISK !!!


Pogledajte još:

Sve što treba da znate o SSD-u - Kompjuterskom Drajvu bez pokretnih delova

RAM Memorija- Random Access memory- tajming i karakteristike RAM memorije

Нема коментара:

Постави коментар

Postavite pitanje!

KOMPJUTERIJA Servis - Dozvolite da se predstavimo, mi rešavamo svaki problem sa Vašim računarom,tabletom, LCD televizorom i savetujemo

Dragi naši verni pratioci i klijenti, KOMPJUTERIJA SERVIS je zaokružen i kompletan servisni sistem, koji na kvalitetan i pristupačana nači...